FINLAND

 

Finland

De Republiek Finland heeft als landsgrenzen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten. Aan de overkant van de Finse Golf is Estland gelegen, de Botnische Golf ligt ten westen en de Oostzee ten zuidwesten.

De hoofstad is Helsinki en is tevens ook de grootste stad.

Een Belgische identiteitskaart volstaat om naar Finland te reizen. Finland behoort tot de Europese-Unie en Schengen-zone.

Oppervlakte: 338.000 km²
Tijdzone: GMT+2
Munteenheid Euro: (EUR)
Taal: Fins
Inwoners: 5.400.000 (2016)
Bevolkingsdichtheid: 16 inwoners per km²

 

Geografie

 

Finland ligt tussen Zweden en de Botnische Golf in het westen, Noorwegen in het noorden, de Finse Golf in het zuiden en Rusland in het oosten. Een derde van het land ligt boven de poolcirkel. Finland behoort bij de vijf grootste landen van Europa en is elf keer zo groot als België. Opvallend aan het landschap zijn de bijna 190.000 meren en meertjes en de meer dan 30.000 eilandjes langs de kust. Finland wordt ook wel 'land van duizend meren' genoemd maar het zijn er dus veel meer. Ruim 65% van Finland is met bossen bedekt en daarmee behoort het tot de dichtstbeboste landen van Europa. Meren en rivieren beslaan ongeveer 10% van de totale oppervlakte van Finland. Er bestaat een groot verschil tussen het landschap van het noorden en het zuiden. De verandering van het landschap gaat zeer geleidelijk van het glooiende en merenrijke zuiden naar de hogere heuvels en de uitgestrekte wouden van het noorden. In het uiterste noorden van Finland vind je de toendra's en de boomloze hooglanden van Lapland. In het noordwesten ligt een berggebied met de Haltiatunturi als hoogste berg (1328m). De kust wordt gevormd door eilandjes, schiereilandjes, rotsstranden en enkele uitgestrekte zandstranden. De tot Finland behorende Åland-eilanden liggen voor de kust van Zweden en zijn dan ook voornamelijk georiënteerd op dat land.

 

 

Regio's

Zuid-Finland

Zuid-Finland en de uitgestrekte eilandengroepen langs de Baltische kust hebben veel historische monumenten en andere interessante bezienswaardigheden. In de zuidwestelijke punt van Finland ligt de stad Turku. Deze voormalige hoofdstad is de oudste stad van Finland. In het nabijgelegen Naantali is het attractiepark Moomin World. De 6.500 eilanden en scheren van de Åland-archipel vormen een afgelegen eilandengroep waar veel Zweedse invloeden merkbaar zijn. De kronkelende wegen en weggetjes gaan hier door een rustiek landschap, dat ideaal is voor wandelaars en fietsers. De eilanden worden door veerboten en pontjes met elkaar verbonden. Verder naar het oosten ligt het stadje Kouvola, een toegangspoort tot het klassieke Finse landschap, zoals dat bijvoorbeeld in het nationale park Repovesi te zien is. De kuststeden Porvoo, Hamina en Kotka hebben een rijk historisch verleden. Zo is Kotka bekend geworden omdat meer dan een eeuw geleden de Russische tsaar Alexander III hier altijd ging vissen.

Het Merengebied

Het Merengebied is een glinsterend labyrint van meren, rivieren, kanalen en eilanden, afgewisseld door bossen en heuvels. Het is het grootste merengebied van Europa dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het Saimaa-merensysteem, dat ruwweg de grens met Rusland volgt, is een uitgestrekt verbindingsnetwerk van waterwegen. Kuopio ligt aan de westelijke en Nurmes aan de noordelijke rand van dit merengebied. Deze merenregio wordt ook wel het 'land van de duizenden meren' genoemd en is een ideale vakantiebestemming. De rust en reinheid van water, land en lucht zijn exclusieve pijlers van dit gebied. De tradities en de kleine dorpen en steden maken dit land van de meren extra bijzonder. Andere belangrijke en prachtige merensystemen zijn er bij Tampere en dichtbij Jyväskylä in Midden-Finland. Merenland Finland is iets heel anders dan stress, drukke steden en dichtslibbende verkeersaders. In het merengebied van Finland zijn er nog echt stille natuurgebieden.

West-Finland

West-Finland strekt zich uit langs de Botnische Golf van Rauma in het zuiden tot de universiteitsstad Oulu in het noorden. Het westelijk deel van Finland bestaat uit licht glooiende landschappen met agrarische bedrijven. Achter de brede stranden van de Botnische Golf liggen pittoreske historische havenstadjes. Steden als Uusikaupunki, Rauma, Pori, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Vaasa, Pietarsaari, Kokkola, Raahe en Oulu langs Finland's westkust zijn rustiek, charmant en gastvrij. De houten stad Rauma is geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO maar elke stad heeft zijn eigen historische verhaal te vertellen. Een rit via hoofdweg nummer 8 voert door dit gebied. U zult regelmatig de weg verlaten om één van de vele musea, herenhuizen, handwerkwinkels en andere attracties langs de weg te bezoeken. Deze weg is een mooi alternatief om naar Lapland of de Noordkaap te rijden. De zee en de duinen bij Yyteri zijn in de zomer het decor voor een picknick en voor windsurfwedstrijden. Het bestuderen van de vogelwereld langs de westkust is eveneens een interessant tijdverdrijf. Vooral in de omgeving van de Liminganlahti-baai en het eiland Hailuoto bij Oulu zijn in de lichte nachten heel bijzondere vogelsoorten te horen en te zien.

Fins Lapland

Fins Lapland is een droom in de nachtvrije zomers en de kleurrijke herfst, maar ook in de schemerige winter wanneer het magische noorderlicht voor een indrukwekkend schouwspel zorgt. Hoe noordelijker hoe minder dicht de wouden zijn om te eindigen in de glooiende boomloze vlakten van Lapland. Dit land wordt bewoond door de Lappen of Samen. Inari heeft een museum waarin de cultuur van de Lappen nader wordt belicht. De provinciehoofdstad Rovaniemi is tevens de grootste stad van Lapland en ligt precies op de Poolcirkel. In Santa Claus Village, de residentie van de Kerstman, bevindt zich het postkantoor dat de brieven voor Santa van kinderen uit de hele wereld verwerkt. Het is ook mogelijk om de Kerstman hier hoogstpersoonlijk te ontmoeten. Maar Lapland is meer dan de Kerstman en zijn rendieren. De vlakten en de heuvels in het noorden van Finland vormen een prachtig wandelgebied, maar ook een uitdaging voor mountainbikers. De rivieren langs de Zweeds-Finse grens tussen Kilpisjärvi en Tornio zijn een magneet voor kanoërs, rafters en hengelaars. Levi, Saariselkä en Ruka zijn in de winter levendige wintersportcentra. Dit zijn niet alleen centra voor crosscountry en alpineskiën. De variatie qua wintersportactiviteiten is in Finland groot. Naast de traditionele skisport zijn er overal mogelijkheden om rendier- of huskysafari's te maken door de bossen en over de vlakten. Men kan een tocht per sneeuwscooter maken en zelfs overnachten in een igloo.

 

Klimaat

 

Finland heeft een gematigd landklimaat met als voornaamste kenmerken neerslag in alle jaargetijden en opmerkelijke verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur. Zo heeft de in het zuiden gelegen hoofdstad Helsinki een gemiddelde zomertemperatuur van 17 graden en de in het noorden gelegen stad Rovaniemi 15 graden. De gemiddelde wintertemperaturen bedragen -6 graden in Helsinki en -11 graden in Rovaniemi. De grote verschillen in de winter worden veroorzaakt door het dichtvriezen van de Botnische Golf. Lapland heeft daardoor een toendraklimaat met zéér lage temperaturen tot wel -40 graden. In oktober en november valt de meeste regen, de Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen droog en zonnig. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 100 in het zuiden tot 200 in het noorden. Een bijzonder verschijnsel is de middernachtzon dat zich voordoet ten noorden van de Poolcirkel. Dit fenomeen doet zich in Finland het langst voort in Utsjoki in Lapland gedurende twee maanden. Maar ook zuidelijker wordt het in de zomernacht niet helemaal donker en worden de dagen gescheiden door een paar uur schemering. Een ander zéér bijzonder natuurverschijnsel is het poollicht of noorderlicht. Het is te zien in de lange en donkere poolnacht. Het poollicht ontstaat doordat elektrische deeltjes uit zonnevlekken naar de Noord- en Zuidpool door het magnetisch veld van de aarde worden afgebogen. In de hogere luchtlagen worden daardoor weer atoomdeeltjes tot gloeien gebracht. Dit levert een spectaculair licht op in de vorm van banden, bogen en stralen.

 

Fauna & flora

Finland is één van de bosrijkste landen van Europa met drie hoofdsoorten: den 53%, spar 28% en berk 19%. Dennen en sparren gedijen goed in Finland vanwege de schrale, droge grond. In het noordelijkste gebied groeien geen naaldbomen meer, wel is Fins-Lapland het gebied van de lage berk. In Lapland bestaat de ondergroei van de bossen voor een groot deel uit rendiermos en er komen verschillende soorten poolbloemen voor. Van de staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. In de bossen groeien veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossebessen tot aan de poolgrens. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies. Lapland heeft toendra- en bergbegroeiing. Op de vele rotsachtige eilandjes komen zeer kleurrijke bloemen voor. Margrieten, boterbloemen en korenbloemen komen in het hele land voor. Opmerkelijk zijn ook de vele soorten paddestoelen die door veel Finnen verzameld worden.

De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. In het wild komen beren, wolven, lynxen, vossen en veelvraten voor. De meeste rendierkudden zijn eigendom van de Samen. De beschermde eland komt vooral voor in de Laplandse woud- en moerasgebieden. Pelsdiersoorten als nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor. Van de ongeveer 350 vogelsoorten die in Finland voorkomen behoren er 230 tot de trekvogels. Arenden en uilensoorten worden streng beschermd. In de Finse wateren leven 77 soorten vis, waarvan ongeveer de helft uit zoetwatersoorten bestaat. Veel voorkomend zijn snoek, baars, brasem zalm en forel.

 

 

Gastronomie

 

Finland is beslist niet alleen maar een land van meren, rivieren, zee, bossen, prachtige luchten en landschappen. Zalm, forel, snoek, baars inspireren restaurantkoks tot creatieve diners. Maar niet alleen vis, ook eland, rendier, eend en sneeuwhoen prijken op de menukaart. Een rendierbiefstukje op Lapse wijze bereid is niet te versmaden met daarbij aardappels, cantharellen en bessen. De Finse natuur heeft zoveel te bieden, dat de creativiteit van de Finse koks enorm omvangrijk kan zijn. Bovendien zijn er per regio culinaire verschillen omdat de koks graag gebruik maken van de producten, die een bepaalde streek en het seizoen bieden. In Helsinki, maar ook in andere Finse steden als bijvoorbeeld Tampere en Turku, zijn talrijke uitstekende restaurants te vinden. De Finse keuken zorgt echter ook op het Finse platteland voor een onvergetelijk festival van smaken.