Hurtigruten noorderlicht en sterren - maart 2019

REISDETAIL

Tijdens deze 12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis vlieg je eerst naar fjordenhoofdstad Bergen om vervolgens in te schepen aan boord van de Hurtigruten voor een 8-daagse zeereis langs de Noorse kust naar Kirkenes en terug tot in Tromsø. Onderweg kan je deelnemen aan talrijke facultatieve activiteiten en genieten van een spectaculair schouwspel: het noorderlicht.

Afreis: 17.03.19
Duur: 12 dagen
Formule: volpension aan boord van Hurtigruten en halfpension tijdens het verblijf in Bergen en Tromsø
Vluchten en transfers: inclusief
Verblijf: overnachtingen in kwalitatieve hotels en in de gekozen hutcategorie aan boord van Hurtigruten

17/03/2019
Afspraak op de luchthaven van Zaventem en rechtstreekse vlucht naar Bergen. Transfer en vrije tijd om op verkenning te gaan in deze prachtige hanzestad. Heerlijk diner en overnachting in het centraal gelegen Thon Rosenkrantz.
18/03/2019
Vanaf 18u00 ligt het gerenoveerde Hurtigrutenschip MS Kong Harald klaar voor inscheping. Voor die tijd bezoek je de charmante haven- en hanzestad Bergen. Bezoek o.a. Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven, het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken en de vismarkt. Wie wil kan in de namiddag optioneel ook de Fløibaan naar de 319m hoge stadsberg nemen waar je een prachtig uitzicht op de stad en de fjord hebt. Om 22u30 begint de zeereis met Hurtigruten door de Hjeltefjord. Heerlijk dinerbuffet en informatieve bijeenkomst aan boord.
19/03/2019
Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar de art-nouveau parel Ålesund. De mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. Vergezeld door de gids maak je een leerrijke stadswandeling. Alternatief kan je ook deelnemen aan een facultatieve excursie naar de aquaria van het Atlanterhavsparken en de berg Aksla.
20/03/2019
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Door een landschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolg je de reis in noordwestelijke richting. Na de, qua navigatie, veeleisende Stokksund passage legt het schip 's avonds in Rørvik aan. De gids neemt je mee op een begeleide stadswandeling in de stad Trondheim in de voormiddag.
21/03/2019
Vroeg in de ochtend passeer je tussen Nesna en Ørnes de Poolcirkel. Deze denkbeeldige magische lijn ligt op 66?33'51” en wordt aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunus hun pooldoop. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende tot wel 1.000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten, zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken. Je bent nu in de zone waar men noorderlicht kan aanschouwen en dit tot het einde van deze reis!
22/03/2019
Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø dat je 's middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over deze universiteitsstad die als poort naar de arctische wateren in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. De IJszeekathedraal is omwille van haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glas-in-lood ramen wereldberoemd. Ook in Tromsø is een begeleide stadswandeling voorzien. De musea kan je op het einde van de reis optioneel bezoeken.
23/03/2019
Vroeg in de ochtend bereik je Hammerfest, 's werelds noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2.100km tot de noordpool. Het Hurtigrutenschip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen boven 71 graden noorderbreedte.
24/03/2019
's Morgens bevind je je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigruten reis bereikt. In deze drielandenhoek van Noorwegen, Rusland en Finland kan je een safari per sneeuwscooter maken of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat 's avonds Berlevåg wordt aangedaan.
25/03/2019
In Hammerfest herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. 's Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting op straat en in de huizen. Tegen middernacht legt het schip aan in Tromsø. Hier check je in in het Clarion The Edge waar je de komende 3 nachten zal verblijven.
26/03/2019-27/03/2019
Tijdens het verblijf in Tromsø kan je op ontdekking gaan in één van de meest noordelijke steden ter wereld. Het is een levendige studentenstad en wordt ook wel het 'Parijs van het Noorden' genoemd. Het centrum is compact en gemakkelijk te voet bewandelbaar. Bezoek er o.a. het planetarium en Polaria dat dieper ingaat op de fascinerende poolwereld. Je kan ook genieten van een panoramisch uitzicht over de stad na een ritje met de Fjellheisen-kabelbaan. Er zijn ook 2 kerken bijzonder de moeite waard: de houten domkerk en de 1965 gewijde IJszeekathedraal. Deze laatste is wereldberoemd omwille van haar moderne architectuur en grote glas-in-lood ramen. Alternatief kan je ook deelnemen aan verschillende facultatieve excursies.
28/03/2019
Laatste ontbijt en transfer naar de luchthaven. Je verlaat vandaag Noorwegen, maar de herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en nieuwe contacten met reisgenoten, neem je ongetwijfeld mee naar huis. Vlucht via Oslo terug naar Brussel.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail

MS Kong Harald

Naamgever voor het Hurtigruten schip MS Kong Harald is niemand minder dan de Noorse koning. Maar ook andere Noren worden geëerd: zo is bijvoorbeeld de bar naar 'Fridtjof Nansen' en het café op dek 4 is naar 'Roald Amundsen' vernoemd.

Bouwjaar 1993
Capaciteit 590 passagiers - 509 bedden - 22 auto's
Capaciteit 11204 ton
Breedte 19,20 meter
Snelheid 15 knopen

HUTTEN

De schepen van de Hurtigruten-vloot beschikken over standaard binnen- en buitenhutten, minisuites en suites. Ongeacht welke hut je verkiest, zal je genieten van de hotelservice (bedopmaak + verschonen bed- en badlinnen) die steeds inbegrepen is. De grootte van de hut en de ligging verschillen naargelang de hutcategorie. Alle hutten, behalve D-hutten, beschikken over badkamer met douche/ toilet. De beschikbare hutcategorieën/dekken verschillen per schip. Afmeting van de bedden: standaardhutten: 78cm x 195cm, minisuites: 143cm x 200cm en suites: 165cm x 200 cm.

Hutcategorie A
Hutcategorie AJ