Rondreis Finland

REISDETAIL

Verken het land van de duizend meren in al zijn facetten tijdens deze 17-daagse rondreis met eigen wagen. Onder andere een verkenning van de zuidkust, het merengebied, Fins Lapland en de stranden van de scherenkust staan op het programma. Natuurlijk ontbreekt ook de hoofdstad Helsinki niet en is er geregeld tijd om op een actieve manier de ongerepte natuur te ontdekken.

Afreis: dagelijks behalve zondag van 01.05.18 tot 31.10.18
Duur: 17 dagen
Formule:  11 x ontbijt
Verblijf: combinatie van charmehotels op het platteland, centraal gelegen stadshotels en een comfortabele blokhut in Lapland

Via de Duitse autosnelwegen naar Travemünde. Inchecken tussen 20u30 en 22u00 waarna je kan inschepen vanaf 23u00 en overnachten aan boord. Vertrek om 03u00 's nachts naar Helsinki (03u30 op zaterdag).
Geniet van de comfortabele overtocht over de Baltische Zee.
Aankomst om 09u00 (09u30 op zaterdag) in Helsinki gevolgd door ontscheping en vertrek richting Porvoo aan de zuidelijke scherenkust. Het is de op één na oudste stad van Finland en het heeft één van de best bewaarde historische centra van Finland. De vele kleurrijke houten huizen, nostalgische winkeltjes en talrijke cafés/restaurants geven Porvoo een bijzonder gezellige sfeer. Nadien via Kotka en Lappeenranta naar Imatra voor overnachting in het Valtionhotelli. Imatra is mooi gelegen aan de oostelijke rand van het Saimaa-merengebied en heeft mooie watervallen.
Vandaag staat een rit door het Finse merengebied op het programma. Rijd via de mooie landbrug van Punkaharju naar Savonlinna gebouwd op eilandjes die door talrijke bruggen met elkaar werden verbonden. Het geniet echter vooral bekendheid omwille van het internationaal operafestival dat tijdens de maand juli plaatsvindt in het Olavinlinna-kasteel. Vervolgens via prachtige wegen naar Joensuu, de hoofdstad van Noord-Karelië waar vooral een bezoek aan het Carelicum de moeite waard is. Tenslotte naar het nog noordelijker gelegen Koli voor overnachting in het Sokos Hotel Koli dat hoog gelegen is bovenop de heuvel in een fantastisch wandelgebied.
Maak vanuit het hotel een korte wandeling naar de Ukko-Koli op 250m hoogte en geniet van een prachtig uitzicht op het Pielinen-meer en de weidse omgeving. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste uitzichtpunten in Finland! Nadien raden we aan om de ontspannende overtocht te nemen van Koli naar Lieksa over het Pielinen-meer (1u40 varen – ter plaatse te regelen). Vervolgens naar Nurmes waar je een bezoek kan brengen aan het Bomba-huis. Het is een reconstructie van een boerenwoning in typisch Karelische stijl. Deze streek staat bekend als hét berengebied van Finland die leven diep verscholen in de wouden langs de Fins-Russische grens. 2 overnachtingen in Hotel Kalevala in Kuhmo.
Vrije dag met mogelijkheid tot het maken van mooie wandelingen of deelname aan een optionele activiteit. In het hotel worden ook talrijke wellnessbehandelingen georganiseerd.
Door de wildernis, nooit ver van de Russische grens, rijd je naar Suomussalmi. Dit is het eerste ecologische dorp ter wereld waar talrijke experimenten lopen met zonne- en windenergie. Er werden in deze streek ook talrijke rotstekeningen blootgelegd. 2 overnachtingen in de bijzonder sfeervolle Saija Lodge in Taivalkoski gelegen temidden van de ongerepte natuur.
Vrije dag om te genieten van je eigen privé-sauna op de kamer. Daarnaast mogelijkheid om in te schrijven voor talrijke facultatieve activiteiten. Je kan ter plaatse ook kano's, fietsen of vismateriaal huren.
Rijd noordwaarts naar Posio dat omringd wordt door heel wat natuurschoon en breng een bezoek aan het designcentrum van Pentikmäki. Daarna overschrijd je de Poolcirkel en ben je officieel in Lapland en het gebied van de middernachtzon. De kans is hier groot om rendieren tegen te komen onderweg. Je bereikt tenslotte Rovaniemi waar je 2 keer overnacht in een typische blokhut met sauna gelegen aan de rand van een natuurgebied ten noorden van de stad.
Er kan prima gewandeld worden langs bewegwijzerde paden in de directe omgeving van de blokhut. Alternatief kan je natuurlijk ook Rovaniemi bezoeken en Santa Claus Village, het dorp van de énige échte Kerstman. In het Arktikum-museum kom je alles te weten komt over het leven in de Arctische gebieden op Aarde. Het werd ontworpen door de bekende Finse architect Alvar Aalto.
Rijd terug zuidwaarts en breng eventueel een bezoek aan de mooie arctische zoo van Ranua waar je oog in oog komt te staan met de meeste Scandinavische diersoorten. Dan richting Botnische Golf en de moderne havenstad Oulu. Je overnacht in het prachtig gelegen Arctic Lighthouse Hotel bij een vuurtoren op het eiland Hailuoto, het grootste eiland in de Botnische Golf dat bereikbaar is met een gratis ferry.

* Het Arctic Lighthouse hotel is enkel dagelijks geopend van 01.06 t.e.m. 12.08 en tijdens weekends gedurende de rest van het jaar. Indien nodig wordt dit hotel vervangen door een centraal gelegen stadshotel in Oulu.
Langs de kusten van de Botnische Golf gaat het vandaag zuidwaarts richting Vaasa. Onderweg passeer je verschillende stadjes waaronder Raahe, Kalajoki, Kokkola en Pietersaari. Strandliefhebbers moeten zeker halt houden bij de zandduinen van Kalajoki voor een frisse duik in zee. Vlakbij ligt ook een pretpark voor families met kinderen. Je overnacht in Vaasa dat ooit werd opgericht door de Zweedse koning Gustav Vaasa en nog altijd voor 1/3 wordt bewoond door Zweedstaligen.
De route van Vaasa naar Naantali loopt langs bossen, weiden, akkers en meestal bruin geschilderde huizen die de streek een afwisselend karakter geven. Bezoek het typische vissersdorp Kaskinen met zijn nauwe straatjes en de gezellige badplaats Kristiinankaupunki. Rauma heeft één van de best bewaarde houten stadscentra van Scandinavië en prijkt daardoor op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tenslotte naar Naantali waar je 2 keer overnacht in een charmant hotelletje.
Naantali is een kleurrijk plaatsje met mooie huizen en een bezoek aan de jachthaven kunnen we warm aanbevelen. Je kan natuurlijk ook naar Turku rijden, de voormalige hoofdstad van Finland gelegen aan beide oevers van de Aurajoki-rivier. Vooral het kasteel van Turunlinna en de domkerk zijn er bezienswaardig. Naantali is ook een goed uitgangspunt voor het maken van excursies naar de archipel van Turku, één van de grootste eilandengroepen ter wereld. Vanuit verschillende havenstadjes kunnen boottochtjes van 5 tot 10u worden gemaakt naar het nationale park van Saaristomeri met meer dan 8400 eilandjes.
Over een glooiende weg rijd je via Turku naar het marktstadje Salo en vervolgens naar Helsinki. De Finse hoofdstad is een prachtige parel aan de Oostzee met tientallen eilandjes in het zicht van de haven. Helsinki is ook één van de modernste steden van Europa en in cultureel opzicht progressief. In de zomer zijn er tal van evenementen met daarbij de zee vaak op loopafstand. Maar Helsinki heeft ook gezellige cafés en restaurants voor iedere smaak en elk budget.
Vrije tijd om Helsinki verder te verkennen en vertrek om 17u00 met Finnlines naar Travemünde.
Aankomst in Travemünde om 21u30 en via de Duitse autosnelwegen terug naar de Benelux.

OPTIONELE EXCURSIES

Optioneel kan je deelnemen aan volgende excursies: