Verkenning fjorden Zuid-Noorwegen

REISDETAIL

Deze 11-daagse rondreis met eigen wagen is ideaal voor wie de hoogtepunten van het zuidelijke fjordengebied wil aandoen. Zowel Sognefjord als Hardangerfjord staan op het programma evenals een bezoek aan de beroemde Preikestolen. Er is ruim voldoende tijd om te wandelen, een gletsjerexcursie te doen of gewoon te genieten van de aangename hotels.

Afreis: dagelijks van 01.05.19 tot 31.10.19
Duur: 11 dagen
Formule: ontbijt x 8
Verblijf: charmehotels op mooie locaties

 

Alternatief kan ook gekozen worden voor een verblijf in een blokhut bij het Rondane Nationaal Park en/of aan de Sognefjord - offerte op aanvraag verkrijgbaar!

Via de Duitse autosnelwegen naar Kiel. Inscheping en vertrek om 14u00 naar Oslo. Je vakantie start onmiddellijk aan boord van de comfortabele cruiseschepen van Colorline die over alle mogelijke faciliteiten beschikken waaronder een uitgebreide winkelpromenade en subtropisch zwembad! Diner in één van de restaurants aan boord en overnachting in een comfortabele binnen- of buitenkajuit.

Facultatief kan ook een andere ferryverbinding worden geboekt in aansluiting op deze reis maar wij raden Kiel-Oslo aan omwille van de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Ontscheping om 10u00 in Oslo. Eventueel kan je een kort bezoek brengen aan de hoogtepunten van Oslo waaronder het Rådhuset, het nieuwe Opera House en het imposante Vigelandsparken. Interessant is ook het schiereiland Bygdøy met zijn talrijke musea. Rijd vervolgens noordwaarts richting Lillehammer waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden georganiseerd. Van langer geleden is de collectie gebouwen in het openluchtmuseum Maihaugen en met kinderen kan je terecht in het Hunderfossen familiepark. Bezoek nog de staafkerk van Ringebu vooraleer de bergen in te rijden. Je logeert 2 nachten in een comfortabel hotel met panoramisch uitzicht over de bergtoppen van Rondane Nationaal Park.

Alternatief kan ook gekozen worden voor een verblijf in een gezellige blokhut in Enden aan de andere kant van het Nationaal Park: offerte op aanvraag verkrijgbaar!
Vrije dag in Kvam. Vanuit het hotel kan je verschillende wandeltochten maken in het Rondane Nationaal Park maar ook een kanotocht of avontuurlijke rafting in de Sjoavallei behoren tot de mogelijkheden. Vanuit het meer noordelijk gelegen Hjerkinn kan je ook deelnemen aan een begeleide wildlife safari op zoek naar elanden, rendieren en muskusossen in het Dovrefjell Nationaal Park.
Je daalt terug af naar het Gudbrandsdal en volgt deze brede vallei noordwaarts tot Otta. Van hieruit gaat het verder naar Lom waar je een mooie staafkerk kan bezoeken en Noorse koffiekoeken kopen in de plaatselijke bakkerij. Daarna staat de spectaculaire Sognefjellsveien op het programma. Haarspeldbochten leiden tot op 1440m hoogte en garanderen met sneeuw bedekte landschappen tot eind augustus! De bergtoppen van Jotunheimen Nationaal Park vormen een spectaculaire achtergrond. Na dit letterlijke hoogtepunt daal je af naar de Sognefjord, de grootste en allicht bekendste fjord van Noorwegen. Je overnacht hier 2 keer in het charmante Tørvis Hotell in Marifjøra met een prachtige ligging aan de oever van de fjord.

Alternatief kan ook gekozen worden voor een verblijf in een blokhut aan de oever van de Sognefjord: offerte op aanvraag verkrijgbaar!
Vrije dag in Marifjøra waar vanalles te beleven valt. Je kan de berg Molden beklimmen voor een schitterend uitzicht over de fjord of de kleinste staafkerk van Noorwegen bezoeken in het dorpje Urnes. Snelheidsduivels zullen beslist onder de indruk raken van een zodiacsafari over de Sognefjord met stop aan de imposante Feigefossen-waterval. Iets verderop lonkt ook het Jostedalen met zijn talrijke gletsjertongen waaronder de bekende Nigardsbreen. Hier raden we aan om deel te nemen aan een gletsjerwandeling al dan niet gecombineerd met kajakken over een meer.
De weg voert langs de oevers van de Sognefjord naar Kaupanger waar je inscheept aan boord van de heerlijke circa 2u durende minicruise naar Gudvangen (vaart enkel van 01.05 t.e.m. 30.09). Je auto gaat mee aan boord en onderweg vaar je door de Naerøyfjord, de smalste fjord van Noorwegen die integraal op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Na aankomst in Gudvangen kan je eventueel nog een korte omweg maken naar Flåm waar je kan inchecken voor één van de steilste treintrajecten ter wereld naar het bergstation Myrdal. Afdalen kan al wandelend, per mountainbike langs de beroemde Rallarvegen of opnieuw met de trein (treintickets en fietshuur kunnen desgewenst op voorhand gereserveerd worden: prijzen op aanvraag). Na dit bezoek rijd je via Voss verder naar de Hardangerfjord waar je 2 keer overnacht in het Thon Hotel Norheimsund dat wederom prachtig gelegen is aan de oever van de fjord.
Vrije dag met verschillende excursiemogelijkheden. Fjordenhoofdstad Bergen ligt op slechts 1u15 rijden vanaf Norheimsund. De eerste huizen werden hier gebouwd op Bryggen, de oude Hanzekade en nog altijd het kloppende hart van de stad. Op Torget vindt elke dag een verse vismarkt plaats. Met de kabelbaan bereik je de top van de berg Fløien met een schitterend uitzicht over de stad, de fjorden en de zee. Alternatief kan je ook een rondrit maken rondom de Hardangerfjord met een bezoek aan o.a. het Hardangervidda Natursenter in Eidfjord, de Vøringfossen-waterval en de talrijke fruitboomgaarden. Actievelingen kunnen vanuit Norheimsund een excursie maken naar de Folgefonna-gletsjer waarop begeleide gletsjerwandelingen mogelijk zijn en ook 's zomers geskied kan worden.
Neem de lokale ferry van Tørvikbygd naar Jondal over de Hardangerfjord en rijd vervolgens door de lange (tol)tunnel onder de Folgefonna-gletsjer naar Odda. Even ten zuiden van dit plaatsje kan je een bezoek brengen aan de Låtefossen-watervallen. Daarna naar Røldal waar je afslaat naar het minder bekende maar bijzonder groene Suldalen. Bezoek hier eventueel de Laksestudio en zie wilde zalmen zwemmen achter glas in een afgebakend stuk van de rivier. Overnachting in een eenvoudig maar typisch Noors hotelletje in Sand aan de oever van de gelijknamige fjord.
Via kronkelende wegen langs de oevers van de brede Boknafjord rijd je in de richting Stavanger. Hoogtepunt van deze etappe is zeker de beroemde Preikestolen. Dit massieve rotsblok torent 597m loodrecht boven de Lysefjord uit en is bereikbaar via een pittige maar bijzonder spectaculaire wandeling (circa 4u retour). Je overnacht na de wandeling in een comfortabel berghotel aan de voet van de Preikestolen.
Maak eventueel nog een facultatieve boottocht op de smalle Lysefjord om de Preikestolen vanuit kikkerperspectief te bewonderen. Rijd vervolgens naar Stavanger, de oliehoofdstad van Noorwegen, die over een goed bewaard historisch stadscentrum beschikt. Inscheping aan boord van de ferry om 20u00 voor de overtocht naar Hirtshals. Overnachting in een comfortabele binnen- of buitenkajuit.
's Ochtends ontscheping om 07u30 in Hirtshals waarna je via de Deense en Duitse autosnelwegen terug huiswaarts rijdt. Facultatief kunnen wij nog een hotelovernachting in Denemarken voorzien om de terugrit te onderbreken. Je kan dan eventueel nog een stop maken in Århus, de tweede grootste stad van Denemarken die dateert van de Vikingtijd, of een bezoek brengen aan Legoland in Billund.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail

OPTIONELE EXCURSIES

Optioneel kan je deelnemen aan volgende excursies op dag 3, 5 en/of 7: