Denemarken - september 2017

Denemarken - september 2017

Onze startvoorkeur gaat uit naar Ribe, beschouwd als de oudste stad van Denemarken en misschien wel de oudste nederzetting van Scandinavië. Hoe dan ook, het is ook een van de best bewaarde stadjes van de regio, met veel mooie gebouwen zoals de middeleeuwse kathedraal en een zestiende-eeuwse school. Een grote parking net buiten de stad maakt dat het gezellig slenteren is in het historische centrum, een doolhof van kasseistraten en scheefgezakte vakwerkhuizen met indrukwekkend beschilderde sierdeuren. Ooit was Ribe een zeehaven, draaischijf voor de handel tussen Scandinavië en de rest van Europa. Maar met de jaren is de riviermond dichtgeslibd en nu ligt de stad een eind van de kustlijn. De overlevering zegt dat in 856 een missionaris hier een kleine, houten kerk optrok. Ansgar heette de man, later de Apostel van Scandinavië genoemd. In de tiende eeuw werd Ribe een bisdom, twee eeuwen later verrees de indrukwekkende kathedraal. De Ribe Domskirke, zoals ze genoemd wordt, is opgetrokken uit poreuze tufsteen, en staat er dus nog steeds. Anno vandaag is Ribe een fijn Bokrijkachtig dorpje (8000 inwoners, inclusief hinterland), ideaal om je onder te dompelen in de sfeer van destijds.

 

 

Naar het laatste wad

Bij de Wadden denken we al snel aan de acht Nederlandse eilanden of aan het Duitse Sylt, het Saint-Tropez van het noorden. De laatste van de string echter, Fanø, wordt al snel vergeten. Ten onrechte. Fanø is de laatste uit de paternosterlange rij Waddeneilanden die begint bij het Nederlandse Texel en via de Duitse Bocht de Noordzeekust volgt tot in Denemarken. Deze Wadden zijn voortdurend in beweging, ze wandelen, letterlijk, van west naar oost. Aan de westkust verdwijnen de meeste eilanden langzaam in zee en aan de oostkust –Fanø dus- ontstaan steeds grotere zandbanken.  “Voor wie weg wil van de drukte van de stad, is Fanø een perfect uitje”, zegt chef Lars, die samen met zijn echtgenote Sanne het Kellers Badehotel & Spisehus uitbaat. Het jonge koppel heropende in 2014 dat historisch pand uit 1876 in een nieuwe look en met een fantastische keuken. Sindsdien is het een van de betere adresjes van het eiland. “En we waken erover dat het ook zo blijft.” Dat is ook de reden dat Lars uitsluitend met de voornaam wil aangesproken worden. “Ik wil de grens tussen staff en klant breken. Iedereen moet zich hier thuis voelen. Lekker eten, genieten, een goed bed voor de nacht. Wij Denen hebben daar een naam voor: hygge, wat zoveel betekent als een warme atmosfeer in huis creëren terwijl je geniet van de geneugten van het leven.”

 

 

Honderden kilometer kustlijn met tradities

Het is altijd spannend je hoofd te rusten te leggen in een hotel dat anno 1914 etaleert. Maar Hjerting Badehotel voelt goed aan vanaf de eerste minuut. Geen verstoft en afgeleefd interieur, maar een hip stranddecor. Terwijl buiten een snijdende wind enkele eenzame wandelaars geselt en zelfs de meelopende hond er genoeg van heeft, ontdekken wij de maritieme kamers, een gezellige bar en een verfijnd restaurant waar de chef het begrip zalm een nieuwe invulling geeft. ’s Morgens is niet alleen het tij maar ook het weer gekeerd en heeft een brave ziel verse kaneelkoeken gebakken. Onder een deugddoende najaarszon bollen we weg 181 op die ons via de Ringkøbing Fjord tot de uiterst westelijke kustlijn voert, speeltuin van surfers en wandelaars. Laatnamiddag rijden we de parking op die ons, na een korte wandeling, tot de verzande vuurtoren van Rubjerg Knude leidt. Deze site wordt tot een der meest spectaculair gelegen vuurtorens ter wereld gerekend. Luidens specialisten is dit de kroniek van een aangekondigde verdwijning. Want de reeds voor de helft door een wandelende duin bedekte toren zal volgens deze deskundigen binnen tien tot vijftien jaar in zee storten door erosie. Dit gebouw werd in 1900 in gebruik genomen en stond toen zestig meter boven de zeespiegel. Met de jaren werd de bedreiging door stuifzand zo intens dat de overheid in 1968 de toren sloot. Na een periode van totale isolatie werd de toren recent weer opengesteld voor bezoekers nadat een nieuwe trap en een uitkijkplateau gebouwd werden. We maken een lange wandeling door de duinen en genieten van het spel perspectief en optisch bedrog. Soms zie je de toren, soms niet. Net voor de duisternis cruisen we Skagen binnen, volgens de nationale Deense toeristische dienst het mooiste stadje van het land, na Ribe. In Hotel Plesner, weer zo’n juweeltje uit de jaren stilletjes dat compleet getransformeerd werd tot een knus Scandinavisch hotel, worden we welkom geheten door een receptioniste die evengoed fotomodel zou kunnen zijn. En misschien was ze dat wel, en is ze nu na een drukke carrière best gelukkig met dit leuke baantje.

 

 

Wandelen in zee

Skagen is gekoppeld aan het begrip Grenen, het uiterst noordelijkste puntje van Denemarken, zo’n twee kilometer buiten de vissershaven aan het Kattegat. Grenen is ontstaan door verplaatsing van zand langs de westkust van Jutland, en groeit circa tien meter per jaar in noordoostelijke richting (in de richting van Zweden dus). Bij Grenen ontmoeten het Skagerrak en Kattegat elkaar. Het Skagerrak is het gedeelte van de Noordzee dat wordt begrensd door Denemarken in het zuiden, Noorwegen in het noorden en Zweden in het oosten. Het Kattegat is de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die de Noordzee met de Oostzee verbindt. Dit is duidelijk te zien aan de golven die van weerskanten komen en na Grenen tegen elkaar botsen. Vanwege de sterke stroming is het streng verboden er te zwemmen. Jaarlijks wordt Grenen door meer dan een miljoen reizigers bezocht, waarmee het een van de populairste bezienswaardigheden in Denemarken is. We zijn vroeg, maar zeker niet alleen. Wandelaars van alle slag lopen langs de branding tot het zandpuntje waar drie zeehonden de early birds welkom heten.

 

 

Lees de volledige reisreportage online op www.55noord.be of bestel het gratis tijdschrift.

55 °/N is een inspiratiebron voor alle reizen boven 55° noorderbreedte. Dit magazine is een concept van reisjournalist-fotograaf Gerrit Op de Beeck en wordt exclusief voor NORTH & AWAY gemaakt.