Helsinki in 24 uur - mei 2019

Helsinki in 24 uur - mei 2019

Hoewel ik ondertussen bijna alle Scandinavische hoofdsteden bezocht heb, ontbrak Helsinki nog op het lijstje. Voor ik verder doorvloog naar de Finse natuur, besloot ik nog om een extra nacht te verblijven in de stad aan de Baltische Zee. Grote verwachtingen had ik niet aangezien er niet bijzonder veel info te vinden is in de meeste reisgidsen. Uiteraard kende ik wel de highlights als de domkerk en het historische gedeelte, maar Helsinki had nog vele geheimen voor me. Eens aangekomen, besloot ik meteen de ‘must-do’s’ te bewonderen. Al snel kwam ik erachter dat dit absoluut geen grote stad is en voor ik het goed en wel besefte, stond ik voor de domkerk. De atypische Orthodoxe architectuur is bijzonder, het interieur eerder eenvoudig. Het was behoorlijk druk op het plein en wat me opviel was dat Finnair effectief inspeelt op de Aziatische markt. Ik wandelde verder naar de markt door één van de weinige straten die tot het historische centrum behoren en kocht een heerlijke zalmsoep. De kraampjes wisselden elkaar af van eettentjes tot souvenirstandjes en ook hier hing een aangename sfeer. Vanaf de waterkant zag ik op de Uspenski kathedraal, de andere bezienswaardigheid die schittert op iedere postkaart.

 

 

Op dat ogenblik besefte ik dat ik na 2u mijn checklist al afgewerkt had. Ergens voelde ik een teleurstelling dat het oude gedeelte van de stad zo klein was, maar ik besloot niet bij de pakken te blijven zitten. Ik bestelde meteen een ferryticketje aan de automaat en even later zat ik op de boot naar het forteiland Suomenlinna. Na 15 minuten varen, zette ik voet aan wal op een eiland met een woelige geschiedenis.

 

 

Vandaag de dag leven er zo’n 800 inwoners. In het kleine dorp hangt een authentieke sfeer en zijn er verschillende musea en cafétjes. Aan de zuidkant van het eiland zijn alle oorlogskenmerken nog duidelijk zichtbaar: bunkers, verdedigingsmuren, kanonnen, maar ook prachtige verzichten over zee. Ik neem even de tijd op een verlaten strandje om alles in me op te nemen. Het stadgevoel is hier ver zoek en ik blijf een goede 3u op het eiland hoewel ik hier gerust een dag had kunnen spenderen. En plots begrijp ik de essentie van Helsinki: je moet hier niet vluchtig turen naar façades en gevels, je moet de stad beleven.

 

 

 

Eens terug in Helsinki, loop ik minder doelgericht naar gebouwen, maar laat ik me soms verleiden door pleintjes en straten die me aanspreken. Zo kom ik niet veel later terecht op het dak van het Atos Museum met zijn unieke vormen en futuristische look en bereik ik de Silent Chapel, een in hout opgetrokken ovalen kapel waar geen diensten worden gehouden, maar waar de bezoeker kan genieten van de stilte. Binnenin zijn geen ramen, is alles in hout en ben ik verbaast dat ik effectief niets hoor ondanks de stadsdrukte buiten. Na het diner geniet ik van een koffie op het dak van het Sokos Hotel met een prachtig panoramisch zicht over de stad. Overnachten doe ik in het mooie Helka Hotel.

 

 

De volgende ochtend begin ik de dag in de bibliotheek. Dit gebogen designgebouw met veel ramen is een bijzonder bouwwerk langs buiten, maar de binnenkant is misschien nog unieker. Op de bovenste verdieping is de volledige ruimte opengetrokken en wisselen netjes geschikte boekenrekken af met een koffiebar, speelruimte voor de kleinsten en veel zithoeken voor de lezers. Er hangt een levendige, maar tegelijkertijd ook een serene sfeer: de rust van de mensen die hun ochtendkrant lezen tot de speelsheid van een klas die op maandelijks bibbezoek komt. Hier zou ik gerust een halve dag een boek kunnen lezen.

 

 

Nadien besloot ik om de grotkerk te ontdekken. Dit indrukwekkende bouwwerk lijkt ver weg van de stad te liggen door de gesteente waaruit ze opgetrokken is. Binnenin is de akoestiek fenomenaal.

 

 

De laatste uren in de Finse hoofdstad tikken weg en ik flaneer nog door het design district waar niet alleen de bekende Finse merken als Marimekko en Moomin te vinden zijn, maar ook verschillende boetiekjes. Als laatste stop, wandel ik nog langs de haven om te eindigen in Esplandi, het centrale park dat onder een middagzonnetje bruist. Een prachtige afsluiter van de stad!