NORTH & AWAY naar Tromsø - december 2017

NORTH & AWAY naar Tromsø - december 2017

Als afsluiter voor 2017 en ter voorbereiding van het winterseizoen, gingen we met ons hele team op 5-daagse scouting naar Tromsø in Noord-Noorwegen. Het werd een intensieve trip met verblijf in verschillende accommodaties en een reeks spannende winteractiviteiten.

Na aankomst op de luchthaven van Tromsø en het ophalen van de huurwagen, is het al donker want in december en januari heerst de poolnacht en komt de zon niet meer boven de horizon. Dikke pakken sneeuw zorgen er desalniettemin voor dat het veel lichter is dan je zou denken en de bergtoppen mooi glinsteren in het maanlicht.

Temperaturen ver onder het vriespunt en stormwind vergezellen ons op weg naar de eerste verblijfplaats. De rit duurt anderhalf uur langer dan voorzien omdat de kortste route over de bergpas door stuifsneeuw is afgesloten. We laten het niet aan ons hart komen en bereiken traag maar gestaag ons prachtige huisje op het eiland Kvaløya (Walviseiland) dat door een brug met het vasteland is verbonden. We logeren in een zogenaamde rorbu (vissershuisje in het Noors) en duiken direct de hete sauna in met rechtstreekse toegang tot de verkoelende Kattfjord (voor durvers). Het noorderlicht komt helaas nog niet piepen ondanks de klaarheldere hemel...

 


’s Ochtends is de wind gelukkig gaan liggen en is het overweldigende fjordenlandschap gehuld in het typische blauwe licht dat zo kenmerkend is voor deze periode van het jaar. Voor de deur worden we opgehaald per speedboot voor een eerste avontuur op de fjorden. Na het aantrekken van de thermische pakken (geen overbodige luxe bij temperaturen rond -10° C) vertrekken we aan hoge snelheid richting open zee. Normaal is het de bedoeling om walvissen te gaan spotten maar die hebben dit jaar vertraging opgelopen en zijn in de verste verte (nog) niet te bespeuren. Niet getreurd want foeragerende zeearenden en andere zeevogels zorgen voor een minstens even imposant schouwspel. Het decor is adembenemend met indrukwekkende bergpieken, witte zandstranden en helderblauwe fjorden. We varen rond het eiland Sommarøy en gooien nog even onze hengels uit op goed geluk. Niet veel later keren we terug met 2 kabeljauwen recht uit de fjord. Terwijl we terug op temperatuur komen met heerlijke vissoep, wordt onze verse vangst vakkundig gefileerd door de schipper. Wat smaakt ons avondmaal duizend keer beter dan bereid met vis uit de supermarkt...

 

 

Na het ontbijt zetten we koers naar Tromsø maar houden we onderweg halt bij de hondenkennel van Tore Albrigtsen die tot de beste mushers in Noorwegen behoort. Hij is een échte professional die al meerdere hondenslederaces gewonnen heeft maar er toch niet voor terugdeinst om ook toeristen mee op sleeptouw te nemen. We nemen in duo's plaats op de sledes en maken een uitdagende tocht dwars door de diepsneeuw langs onbetreden paden. Het vereist soms enige behendigheid om de slede in positie te houden maar de oorverdovende stilte en impressionante uitzichten over de Lyngen Alpen brengen ons helemaal tot rust. Ongeveer halverwege spotten we een koppel rendieren in het wild. Wat is Noord-Noorwegen toch één grote wildernis!

 

 

Een korte rit brengt ons naar Tromsø waar we verblijven in het centraal gelegen Scandic Ishavshotel. Tromsø wordt vaak het Parijs van het Noorden genoemd omwille van de vele lichtjes. Dat valt tijdens de donkere wintermaanden eens te meer op vanaf het uitzichtplatform van de Fjellheisen, de kabelbaan aan de rand van de stad. We nemen een retourticket en genieten in het panoramisch café van een heerlijke Noorse wafel met zure room en bessenconfituur. Terug in het centrum vallen de mooi verlichte straten en pleinen op die ons meteen onderdompelen in de Scandinavische kerstsfeer. We krijgen maar niet genoeg van verse vis en eten vanavond bij Fiskekompaniet, één van de beste visrestaurants in de stad waar je o.a. terecht kan voor niet te versmaden king crab. Terwijl we terugwandelen naar ons hotel, krijgen we als bij wonder een eerste glimp van het noorderlicht te zien. Nog niet heel sterk maar toch de moeite om onze spiegelreflexcampera boven te halen. We hopen op meer maar het is ijskoud en besluiten aan boord te gaan van de legendarische Hurtigruten (de mooiste zeereis ter wereld) voor een kort bezoek. Tromsø is één van de belangrijkste aanleghavens voor de schepen van Hurtigruten waarvan we er 2 hebben kunnen bezoeken tijdens hun aanlegtijd. De MS Polarlys is een mooi voorbeeld van een recent gerenoveerd schip terwijl de MS Nordlys de authentieke Noorse sfeer ademt.

 

 

Vandaag trekken we naar de Lyngen Alpen voor een sneeuwscootersafari in één van de mooiste bergketens van Noorwegen. Ze vormen de imposante achtergrond tijdens een circa 2u durende panoramasafari en zijn ook een gerenommeerd speelterrein voor tourskiërs en freeriders. Na afloop is het even reppen om de ferry te halen die ons naar de overkant van de Lyngenfjord brengt voor de laatste etappe naar Camp Tamok. Dit wilderniskamp bestaat uit verschillende accommodaties waaronder een lavvu (Lapse tent) en zogenaamde aurora chalets met een panoramisch dakraam waardoor je het noorderlicht kan spotten. Wij kiezen voor de gamme cabin, een gezellige blokhut met een vijftal slaapkamers, een gezellige living met open haard maar zonder elektriciteit wat de graad van gezelligheid enorm doet stijgen bij kaarslicht. Sanitair is er enkel in het centrale hoofdgebouw maar afzonderlijke douchekamers zorgen toch voor de nodige privacy. We worden warm onthaald door de husky's maar komen echter voor de rustigere rendieren. De Sami-familie in traditionele klederdracht nodigt ons uit om rondom een kampvuur te vertrellen over hun cultuur en unieke band met de rendieren. Nadien mogen we ons eigen rendier uitkiezen voor een magische rendiersledetocht. Het is opnieuw kraakhelder en het noorderlicht laat zich deze keer van zijn allermooiste kant zien. Camp Tamok ligt ver weg van enige lichtvervuiling en behoort daarom tot de beste locaties in Noorwegen voor het noorderlicht. Wat hebben we geluk dit unieke schouwspel hier te kunnen meemaken! Last but not least brengen we een bezoek aan de icedomes, een gloednieuw ijshotel dat daags voordien nog maar pas zijn deuren voor het grote publiek opende. Het bestaat uit 3 sneeuwkoepels met daarin een restaurant, bar, bioscoop en hotelkamers die allemaal minitieus gedecoreerd werden met sneeuw- en ijssculpturen. Het is de jongste toeristische aanwinst voor de regio rond Tromsø en maakt het winteraanbod voortaan zo goed als compleet. We genieten van ons laatste avondmaal in het sneeuwrestaurant en sluiten af met een shotje in de ijsbar, uiteraard drinkend uit een glas gemaakt van ijs. Een bijzonder staaltje architectuur met een hoge wauw-factor.

 

 

De laatste ochtend duikt de thermometer tot maar liefst -22° C. Een berekoud einde van een korte maar overweldigende reis. We zetten terug koers naar de luchthaven en zeggen Noors Lapland vaarwel. Bij thuiskomst in België wanen we ons nog wat langer in Noorwegen want ook hier ligt verrassend genoeg zo'n 10cm sneeuw. Maar het noorderlicht is helaas niet meer te bespeuren...

 

Dit programma is gebaseerd op onze 5-daagse rondreis in het spoor van het noorderlicht en walvissen en kan uiteraard op maat worden aangepast.