Shortbreak Midden-Zweden - mei 2017

Shortbreak Midden-Zweden - mei 2017

Midden-Zweden is dichterbij dan je denkt en een ideale bestemming voor een shortbreak. Combineer Stockholm met een 2-daagse kanotocht en verblijf in het charmante dorp Åmot temidden van de ongerepte Zweedse bossen.

Nog geen 2 uurtjes is het vliegen van Brussel naar Stockholm Arlanda en dankzij de vlotte treinverbinding, staan we iets na de middag al in het bruisende centrum van de Zweedse hoofdstad. We overnachten in het Clarion Hotel Stockholm in de trendy wijk Södermalm. Dit comfortabel middenklasse hotel ligt vlakbij een metrostation en is een ideale uitvalsbasis om de verschillende stadsdelen te verkennen. Omdat we maar één nacht in Stockholm blijven, besluiten we te focussen op de meest centrale eilanden waarop de mooiste hoofdstad van Scandinavië gelegen is. We beginnen uiteraard in Södermalm met zijn hippe, soms eigenzinnige winkeltjes en talrijke koffiebars. Nabij Erics Gondolen wordt onze aandacht getrokken door een gezellige pop-up zomerbar. Door het stralende weer, de comfortabele loungezeteltjes, de chille housemuziek en de feeërieke lichtjes wanen we ons zelfs even in Ibiza! Daarna richting Gamla Stan, het oudste en meest centrale stadsdeel met zijn historische gebouwen, souvenirwinkeltjes en typische kronkelende kasseistraatjes. Een streling voor het oog en absolute must voor iedereen die Stockholm bezoekt.

 

 

Aan de Kungsträdgården wordt een voetbalmatch uitgezonden op groot scherm, waardoor er een gezellige drukte heerst rond dit groene plein. Door de aangename temperaturen kunnen we buiten op een terrasje eten. Een perfect einde van onze eerste dag.

Na een stevig ontbijt zetten we koers naar het museumeiland Skeppsholmen dat door een fotogenieke houten brug met de rest van de stad verbonden is. Stockholm ligt precies aan de monding van het Mälaren-meer in de Oostzee en water is daardoor alomtegenwoordig. We besluiten dan ook om een korte boottocht te maken tussen de eilanden Skeppsholmen, Djugården en Gamla Stan. Het veerpont brengt ons naar Gröna Lund, een nostalgisch pretpark uit de 19de eeuw dat met zijn tijd is meegegaan en nog altijd behoort tot de absolute topattracties voor jong en oud. Vanuit de verschillende achtbanen geniet je van prachtige uitzichten op het historische centrum. We sluiten ons (meer dan) geslaagd bezoek aan Stockholm af met een heerlijke kaneelbol alvorens de huurwagen op te halen in het stadskantoor. Hoogste tijd om de natuur in te trekken...

 

 

We verlaten Stockholm en zetten koers naar Avesta. Onderweg houden we kort halt in Uppsala, dé studentenstad van Zweden. We maken een wandeling langs de kathedraal, de universiteit en ontdekken enkele runenstenen die dateren uit de Vikingtijd.

 

 

In de late namiddag bereiken we Avesta waar het grootste Dalapaard ter wereld staat. Laat je echter niet misleiden... Dit symbool en meest geliefde souvenir van de streek staat niet op de meest idyllische plek, maar midden op een parking tussen enkele supermarkten. We kopen proviand voor de komende 2 dagen en rijden nog een stukje verder naar het kanocentrum van Sven Soli, een enthousiaste Belg die alles weet over de Zweedse wateren en van een passie zijn werk gemaakt heeft. Na een hartelijke ontvangst, krijgen we een charmante kamer in de B&B toegewezen. De badkamer deel je wel met andere gasten maar dit is voor ons geen enkel probleem. De heerlijke (vroeg)zomeravond brengen we door aan het kampvuur, met een leuke babbel, schitterende zonsondergang en een paar Belgische biertjes...

 

 

Spek met eieren is dé specialiteit van Sven en de ideale start voor het 2-daagse avontuur dat ons te wachten staat. We worden naar het vertrekpunt bij Tyttbö gebracht aan de rand van het Färnebofjärdens Nationaal Park. Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot meer met verschillende vertakkingen en ontelbaar veel kleine eilandjes. Een gedroomde setting voor kanotochten die variëren van enkele uurtjes tot zelfs een volledige week. Sven geeft ons de nodige tips, we laden het hoogstnoodzakelijke in onze kano en duwen ons af richting wildernis. Al peddelend over het glinsterende meer voelen we ons bijzonder klein worden tussen de eindeloze bossen en glooiende akkers. We lunchen bij een onbemande schuilhut en bereiken na een laatste krachtinspanning (met de nodige tegenwind) in de late namiddag ons ‘privé-eiland’. Dit moet het paradijs op Aarde zijn! We zetten onze tent op onder hoge naaldbomen met zicht op een prachtig zandstrand. Daarna maken we een kampvuur (niet met lucifers maar met ons survival-zakmes). We koken ons eigen potje en nog nooit smaakte pasta met een bokaal tomatensaus zó lekker. ’s Avonds worden we alweer getrakteerd op een ongelofelijke zonsondergang die de lucht helemaal roodroze kleurt. Het drukke stadsleven hebben we nu helemaal achter ons gelaten. Het geknetter van het vuur en de fluitende vogels, zijn de enige geluiden die je hier kan horen.

 

 

Na een verkwikkende nachtrust in het wild, pakken we onze spullen terug bij elkaar en zetten we de kanotocht verder. De wind is ondertussen gaan liggen waardoor we op een relaxe manier het meer kunnen over peddelen. We genieten met volle teugen van de laatste momenten op de verlaten Zweedse wateren en voor we het goed en wel beseffen, worden we opgewacht door Sven. Terug aangekomen in het kanocentrum doet de warme douche eens zoveel deugd en maken we ons klaar voor de volgende etappe naar onze andere Belgische gastheren in het verder noordwaarts gelegen Åmot. De 'stilte-ervaring' wordt verdergezet.

 

 

Åmot is een klein dorpje midden in de Zweedse natuur en sinds kort de locatie van het kleinschalige Stilleben Hotel dat gerund wordt door de sympathieke gastheren Jeroen en Sam. Van zodra je binnenkomt en je schoenen hebt uitgedaan, valt de ongedwongen sfeer over je. Het knusse interieur en de vele persoonlijke touches zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt. De lange dagen nodigen echter uit om zoveel mogelijk buiten te zijn en we besluiten om nog een wandeling door het pittoreske dorp te maken. Dat staat vol met de typische donkerrode huizen die zo kenmerkend zijn voor het landelijke Zweden. Al snel worden we gespot door enkele locals die ons binnenroepen in een soort ‘pop-up’ antiekschuur. ‘s Avonds wacht een heerlijk diner door de chef des huizes bereid. Misschien niet de meest gesofisticeerde gerechten, maar wel een pure keuken met veel verse streekproducten.

 

 

Dit vertaalde zich de volgende morgen ook in het ontbijt. Een eenvoudig buffetje met twee soorten brood, kaas, ham, een eitje, confituren en gebak. Toch hebben we zelden zo’n lekker ontbijt gegeten. Alles is vers bereid én van topkwaliteit. Jeroen kreeg van ons carte blanche om de dag in te vullen. Hij heeft dan ook een goed gevuld programma samengesteld. Eerst gaan we een kijkje nemen bij de drijvende sauna, de vakantiehuisjes en de jagershut midden in de bossen die doorgaans wordt aangeboden in combinatie met een 2-daagse wandeltocht. We maken ook kennis met de gidsen die de verschillende wandel- en mountainbikeproducten voor Stilleben ontwikkelen. Het weer is nog altijd schitterend: stralende zon en 23°C. Ideaal om alweer buiten te lunchen in Wij Trädgårdar, een prachtige botanische tuin annex brouwerij in Ockelbo. Nadien neemt Jeroen ons mee in zijn motorboot en varen we over het kristalheldere water naar Kabin, het meest unieke huisje op een onbewoond eiland. Hoewel we er niet kunnen overnachten, kan ik me volledig inleven in dit unieke concept. Een verlaten huisje met heel authentieke elementen dat toch over het nodige comfort beschikt. Ideaal voor wie zich wil terugtrekken uit de dagelijkse routine en even alleen op de wereld wilt zijn.

 

 

In de late namiddag worden we opgewacht door twee enthousiaste dames die met ons de omliggende natuur gaan verkennen te paard. Na enkele ‘gewenningstoertjes’ op de piste, is het tijd voor het echte werk: de beboste heuvels op. De paarden wandelen in een rustig tempo terwijl de gidsen interessante weetjes delen over de Zweedse natuur. Hoewel ik vooraf mijn twijfels had bij deze excursie (door een gebrek aan rijervaring), geniet ik met volle teugen. De gidsen zijn ontzettend gepassioneerd en bieden alleen tochtjes op privé basis aan om een persoonlijke benadering te garanderen.

 

 

Stilleben is een waardige afsluiter van deze mooie reis en tijdens de terugrit naar Stockholm blikken we met heimwee terug op onze gevarieerde trip. Omdat de 3 bezochte locaties zodanig van elkaar verschillen, is deze shortbreak de ideale Zweden in een notendop.

 

Dit programma is gebaseerd op onze 7-daagse fly & drive avontuur in Zweden en kan uiteraard op maat worden aangepast.